English
 

Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου


Η Διεθνής Συμφωνία του προγράμματος COSPAS-SARSAT παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη να συμμετέχουν σε αυτό είτε ως Παροχείς Επίγειων Συγκροτημάτων (Ground Segment Providers) είτε ως Κράτη – Χρήστες (User-States). Στις συναντήσεις του προγράμματος καλούνται να μετέχουν τόσο οι Παροχείς Επίγειων Συγκροτημάτων, όσο και τα Κράτη – Χρήστες. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν μέχρι σήμερα δύο διεθνείς οργανισμοί και 41 κράτη μεταξύ των οποίων και η ΚΔ, η οποία συμμετέχει από το 2006.

Κύρια αποστολή του Οργανισμού είναι να παρέχει ακριβείς, άμεσες και αξιόπιστες πληροφορίες για συναγερμούς κινδύνου που προέρχονται από θάλασσα, αέρα και ξηρά προς τις πλησιέστερες Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης, με στόχο τη μείωση στο ελάχιστο του χρόνου μετάδοσης των συναγερμών κινδύνου στις υπηρεσίες Ε-Δ και του χρόνου που απαιτείται για να εντοπιστεί ένα άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο και να προσφερθεί βοήθεια σε αυτό.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι συμμετέχοντες στο σύστημα COSPAS-SARSAT εφαρμόζουν, διατηρούν, συντονίζουν και λειτουργούν ένα δορυφορικό σύστημα ικανό να ανιχνεύει μεταδόσεις συναγερμών κινδύνου από ραδιοφάρους που πληρούν τις προδιαγραφές και τα πρότυπα απόδοσης του COSPAS-SARSAT και να καθορίζει τη θέση τους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα του Cospas-Sarsat αφού έχουν εγκατασταθεί σε αυτήν τόσο Επίγειος Δορυφορικός Σταθμός, όσο και Κέντρο Ελέγχου Αποστολών.




Συμμετοχή του ΚΣΕΔ στη 33η Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής του Διεθνούς Δορυφορικού Προγράμματος για Έρευνα-Διάσωση, COSPAS-SARSAT, στη Ντόχα Συμμετοχή του ΚΣΕΔ στη 33η Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής του Διεθνούς Δορυφορικού Προγράμματος για Έρευνα-Διάσωση, COSPAS-SARSAT, στη Ντόχα