English
 

Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου

    Οι επίγειοι σταθμοί MEOLUT (Medium Earth Orbit Local User Terminal) αποτελούν μέρος του επίγειου συστήματος MEOSAR (Medium Earth Orbit Search and Rescue) του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος COSPAS-SARSAT. Το δορυφορικό τμήμα του συστήματος MEOSAR, αποτελείται από τα δορυφορικά συστήματα SAR/GALILEO, DASS/GPS και το SAR/GLONASS.

    Το σύστημα SAR/GALILEO βασίζεται σε έναν αριθμό δορυφόρων οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ραδιοφάρους Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) που αναμεταδίδουν σήματα κινδύνου στη γη. Το σύστημα SAR/GALILEO αποτελείται από τον επίγειο σταθμό του συστήματος COSPAS-SARSAT καθώς και από τους επίγειους και δορυφορικούς σταθμούς του συστήματος SAR/GALILEO.

    Το MEOSAR θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στις Παγκόσμιες Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης ενισχύοντας τα πλεονεκτήματα των δύο προηγούμενων συστημάτων (LEOSAR & GEOSAR). Ουσιαστικά, τα 2 προγράμματα COSPAS-SARSAT και SAR/GALILEO θα μπορούν να καλύψουν παγκοσμίως όλες τις απαιτήσεις σε θέματα Ε-Δ.

Η Κύπρος καθίσταται παροχέας υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο
    Το 2010, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβησαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός επίγειου σταθμού GALILEO στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό θα την καταστήσει Κράτος-Παροχέα Επίγειων Υπηρεσιών (Ground Segment Provider) μέσω ενός δικτύου τριών Ευρωπαϊκών Επίγειων Σταθμών (MEOLUT) οι οποίοι θα βρίσκονται στην Κύπρο, τη Νορβηγία και την Ισπανία (Maspalomas).

    Οι απαιτούμενοι έλεγχοι έχουν εκτελεστεί με επιτυχία και ως εκ τούτου ο Σταθμός, από τα μέσα του 2017, βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, διοχετεύοντας τα ληφθέντα δορυφορικά δεδομένα στο παγκόσμιο δίκτυο του Cospas-Sarsat.





ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (MEOLUT)



ΚΕΑΚ.jpg

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΙΑΣΩΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ